31 March 2009

Sommarstugan

Jag kan inte låta bli att sitta och klura och pussla och fundera ut hur jag vill ha det i den nya lilla lägenheten i det lilla pitoreska kustsamhället. Det känns lite som om jag införskaffat mig en sommarstuga. Jag har ingen aning om hur den ser ut (har bara sett en planritning), men det ska tydligen vara relativt nytapetserat. Och trivs jag inte med det så får jag själv tapetsera och bostadsbolaget står för material. Jag kan välja om jag vill ha badkar eller dusch, men när nordanvinden viner runt husknuten till hösten och jag är alldeles ensam där uppe kan det vara ganska så najs att kunna bada bubbelbad och lyxa till det en aning.

Så sent som förra helgen klagade jag på att lägenheten i Göteborg är lite övermöblerad och jag har trollat bort en del saker och ställt upp på vinden. Nu helt plötsligt räcker inte möblerna till då jag ska möblera upp en nästan exakt lika stor lägenhet.

- Säng: tror jag att jag kan fixa. Det är en ruggigt trist grej att köpa annars. Helst vill jag ha en 120-säng så att man kan sova två i den.
- Matbord och fyra stolar i teak till köket har pappa lånat ut till mig.
- Jag hade tänkt införskaffa mig en bäddsoffa så att de som kommer och hälsar på i sommarstugan kan sova. Synd som skam bara att bäddsoffor ska vara så gräsligt fula. Antingen det eller att de kostar skjortan. Men "Lillberg" från Ikea är ganska så stilren och snygg faktiskt. Ingen aning hur skön den är, men den kostar ju ändå 2000 kronor (om man vill ha den i svart stomme - och det vill man faktiskt) och man tycker ju att nån slags komfort borde inkluderas i priset.
- Och eftersom det är en etta hade jag tänkt skärma av sängen en aning. Det kan man lätt göra med "Expedit bokhylla" från Ikea. Och för att matcha tänkte jag köpa "Expedit hylla" och lägga ner som tevemöbel. Fast å andra sidan har jag klagat lite över vårt röda "PS-skåp" som vi har som tevemöbel i Göteborg. Kanske borde man flytta den till sommarstugan och köpa ny till Göteborg istället?
- Mattan likaså. Den som vi har i sovrummet ska bytas ut mot en ny och den gamla återanvänds i sommarstugan.
- Nån badrumsmöbel för förvaring kanske?
- Lite lampor och lite piffelipuff.
- Textil och mysiga kuddar!
- ...och kanske lite mindre roliga, praktiska saker som typ potatiskskalare...


Det här blir fina fisken!

30 March 2009

Med lite vind i hjärtat

Bye bye hemmafru, kakbak och lattehäng, it ain't gonna happen.
Istället tänkte jag mig bli lantis; bygga vindkraftverk, hänga vid havet och skriva bok.
Jajamensan.
Köpa bil ska jag också göra.
Jag har plockat fler vuxenpoäng på fyra dagar än på fyra år. Nästan i alla fall.

Känn ingen sorg för mig Göteborg, du är fortfarande min älskeplutt om helgerna. Min nya kärlek är dock ett litet pitoreskt kustsamhälle i Bohuslän.

Hej hej, loppis, havssaltstänk och klipphällar.

27 March 2009

Plötsligt händer det

Jag vet något som inte ni vet.
En hemlighet.
Jajamensan, en riktigt smaskig sådan.
Jag har varken vunnit på triss.
Eller fått en liten miniapa (som jag önskade mig när jag var liten)
Men ni kanske får veta.
På måndag.
Då.
Då kanske ni får veta.
Kanske.
Hihi.

26 March 2009

Humor

Hahaha, det här är humor: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1512043/malade-jattepenis-pa-taket

Å som i Åsa

Min syrra tror att hon är finurlig att skicka en utmaning till mig där alla kategorier ska börja på "Å". Herreguuuuud, säger jag bara. Piece of cake!

1. Vad heter du? Åsa
2. Ett annat ord på fyra bokstäver: Åker
3. Flicknamn: Åslög
4. Pojknamn:Åke (nån gång måste ju de som heter Åke idag varit pojkar)
5. Yrke: Åklagare
6. Färg: Årange (eller åskgrå om nu inte årange godtas)
7. Klädesplagg: Åkpåse (man blir lite smått färgad av att umgås med ammande mammor)
8. Mat: Ångkokt fisk
9. Sak i badrummet: Återfuktande kräm
10. Plats/ Stad: Åmål
11. En orsak till att vara sen: Åska och regn
12. Något man inte skriker: Åhh, din djävul!
13. Film: Åsa-Nisse på hal is
14. Något man dricker: Årgångsvin
15. Band: Ådalen 31 (punkband som är ett hobbyprojekt i sambarbete med Musik Falun och Studio fritid, så det så...)
16. Djur: Åsna
17. Gatunamn: Ågatan
18. Bil: Austin Martin (försök att uttala det utan att få det att låta som ett "å")
19. Sång: Åå-åå-åå tjejer!
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Åka remmalag

25 March 2009

Att inte tänka på konsekvenserna

Det där med min fantastiska lägenhet, ni vet?

Jo, igår led jag av tristess i väntan på lunchsällskap och för att skrämma iväg hungern i väntan så slog mig tanken att jag kanske skulle lägga upp en bytesannons på lägenheten - my precious, bara för skoj skull. För hur mycket jag än är förälskad i lägenheten kan jag inte neka till att det vore behändigt med ett rum till. Det kan ju liksom vara kul att botanisera runt lite och kaaaanske i slutändan hitta en liten pärla att byta till. Efter en halvtimme ringer en tjej.
- Heeeeej, jag ringer på din lägenhet!
- Hej, oj...ehm...
- La du upp annonsen idag?
- Jo, för typ en halvtimme sedan...
- Har du möjlighet att visa den?
- Eh, alltså...jag har lagt upp annonsen utan att min pojkvän vet om det, så...hm, jag borde nog kanske prata med honom först. (Oups. Smart Åsa. Mycket clever!)

Det här med att byta grejor med varann har kanske överdimensionerats lite. O bad mig att inte göra något förhastat men att det inte gör något att hålla utkik och kanske titta sig omkring. Tur att en av oss har fötterna på jorden.

Waz up with the busses, Jerusalem?

Idag kände jag mig otroligt lat (och så hade jag kjol och det är flertalet minusgrader här) så jag skulle ta bussen till jobbet hade jag tänkt. Jag fick hoppa över tre bussar som var överfulla för att sedan klämma mig in i en fjärde med sura miner från mina medresenärer. Det hade gått snabbare att promenera. Nu vet jag det. Inga gästvänliga morgonbussar här inte.

22 March 2009

Ska vi byta grejor med varann?

Hej jag heter Åsa och jag är materialist.
Älskar är ett starkt ord men jag älskar kläder.
Det är egentligen ganska hemskt och jag blir nästan mörkrädd när jag tänker på det. Men fina kläder gör mig lycklig.

I morse på Tyra Banks show pratade de med och om kvinnor med köpberoende. Kvinnor som slängde ner whatever they could get i shoppingvagnen utan att snegla på varken prislapp eller funderade över om de egentligen behövde varan i fråga (man kanske bör ifrågasätta spontanshoppandet av tre brödrostar på rea när man redan har två som står hemma). Jag kan med handen på hjärat säga er att, riiiiktigt så illa är det faktiskt inte för mig. Tack och lov, borde kanske tilläggas. Nog för att jag kanske köper mer kläder än vad jag egentligen behöver i realiteten. Men kläder är roliga och jag använder minsann varenda ett som jag köper.

Vid lucia gjorde jag första räden i garderoben och rensade ut en stor IKEA-kasse med kläder som hamnat i skymundan och som jag nu tycker känns tråkiga och ledsamma. För några veckor sedan drog jag gränsen lite längre och rensade ur ytterligare.

Men miljövetare som man är gillar jag tanken av att återvinna. Och eftersom jag och mina flickor alltid går och suktar efter varandras kläder så anordnade vi idag en bytesaktion; en klädbytardag. Något som har resulterat i att tre klänningar, tre kjolar, en t-shirt, en tröja och en annan moj har fått flytta ut från L och L:s garderober och in i min. Jag är så sjuuuukt nöjd.

Fler klädbytardagar åt folket!

21 March 2009

Sötaste tvåan

När jag skulle byta 3:an i förorten mot något lite mindre och mer centralt flyttade jag till en 2:a i hjärtat av Göteborg. Det var kärlek för första ögonblicket, trots mörkgrön hall, apelsinfärgat sovrum, citrongult vardagsrum med en randig soffa. De smurfblå köksluckorna har förblivit blå, trots att det stod toppen av "make-over-listan". Men orken tog slut efter att jag målat om hela lägenheten och köksluckorna har kommit att bli en del av charmen av lägenheten.

Jag ger er: Den sötaste tvåan i hjärtat av Göteborg! (Okej, jag kanske är en smula partisk...)






20 March 2009

Att trolla fram en hel värld

- Vi borde putsa fönsterna.
- Mm...
- För de ser verkligen hemska ut nu.
- Mm, fast det går ju fortfarande att se ut genom dem...
- Mm, vi kanske kan vänta lite till?
- Mm...

Vi kan kalla det för kronisk förnekelse. Men idag blev jag botad.

Förnu har jag putsat fönsterna för första gången sedan jag flyttade in i lägenheten. Och jag flyttade in för tre år sedan. Och då var de inte ens putsade. Det är säkert fyra-fem år sedan de kom i kontakt med en såpdränkt trasa. Behöver jag nämna att jag är sjuuuuukt nöjd med mig själv?

Vinterspöken

Nu ska vinterspökena ut ut ut.

Jag borde bära upp julpyntslådan som bosatt sig i hallen.
Och jag borde byta gardiner.
Jag borde putsa fönster.
Och plantera om mina stackars krukväxter.
Rensa i papper.
Städa kökslådorna.
Sälja lite kläder på tradera (eller starta ett bloppis?).
Städa bakom spisen.
Och under kylskåpet.
Piska och tvätta mattor.

I princip borde jag sanera hela lägenheten från golv till tak.
Kanske ska börja med att byta ut dammsugarpåsen.
Och gå med återvinningen.
Men först borde jag verkligen gå upp till vinden med julpyntet som skrattar åt mig varje gång jag går förbi.
Jag ignorerar det förstås.
Precis som jag har gjort med hela listan ovan.

Men nu jäklar ska vinterspökena ut.

17 March 2009

Mitt nya husdjur

Mitt huvud har varit alldels knollrigt av diverse olika ting den senaste veckan, så jag ber om ursäkt att jag varit dålig på att uppdatera. Förra onsdagen träffade jag min dåvarande framtid som erbjöd mig ett jobb. Det var där min hjärna började knollra ihop sig. För ett jobb vill jag ju ha och arbetsuppgifterna hade passat mig som handen i handsken. Men efter många upp och ner, fram och tillbaka, diagonalt och cirkulärt inser jag att det inte är jobbet jag letar efter, av många olika skäl. I min hjärna morrar Stockholm åt mig medan Göteborg har sammetslen päls som låter sig klappas väl. Så jag tackade artigt nej till framtiden. Istället stryker jag Göteborg medhårds och viskar; ger du mig ett jobb snart så ska du få en gooooodis! Göteborg kurrar nöjt och är lika hemlighetsfull som förut.

09 March 2009

Att nätverka

I natt vaknade jag och trodde bokstavligen att jag skulle dö i någon okänd åkomma. På akuten hejar läkaren på mig och frågar hur jag hade det i Thailand. För veckorna innan Thailand hade jag nämligen stukat bröstmuskulaturen. Ja-a-då, man kan visst stuka bröstmuskulaturen. Jag förklarar för läkaren att jag nästan dör av mina okända magsmärtor och han klämmer och känner och ställer massa frågor. Han konstaterar att åkomman inte är så speciellt okänd.
- Dricker du mycket alkohol?
- Nää...
- Bara lagom med alkohol så att säga? Och jag nickar (och drömmer mig tillbaka till den goda champangedrinken på Tranquilo i fredags)
- Äter du nån medicin?
- En kur penicillin för ett par veckor sedan. Och läkaren antecknar.
- Vad jobbar du med?
- Kontor. Länsstyrelsen. Fast jag är mitt emellan två jobb så att säga...
- Mhm. Så du är stressad?
- Ja, det kan man nog säga...
- Hur länge har du haft det så?
- Sen november...
- Ok. Ja, du dör nog inte i alla fall. Det är förmodligen stress som orsakar kraftig magkatarr och en släng av magsårsvarning.

Jag nickar och vrider mig lite i en smärtattack. Sen får jag dricka bedövningsgel som smakar så långt ifrån mumma man kan komma och hela munnen, matstrupen och magen bedövas. En obehaglig men ack så välkomnande känsla.

Jag tar det här med att nätverka på allvar och nästa gång vi ses, läkaren och jag, så kan vi säkerligen avancera vårt samtalsämne till att prata om vädret kanske?

08 March 2009

När det är sortera-papper-väder ute

Det är söndag och det regnar. Piskande, vinande marsvindar och iskallt regn. Voj voj, what a sunday. Ingen mirakelkur för den standardiserade söndagsångesten direkt.
Jag kollar på tjockisteve också. Om brittiska överviktiga barn som anser att de inte spelar tillräckligt mycket dataspel om dagarna. Samtidigt äter jag en av vaniljbullarna som jag bakade igår och suktar efter ett iskallt glas med coca-cola. Med citron i.

I flera minuter har mitt samvete pockat på uppmärksamhet så jag borde nog ta mig i örat och åstadkomma något nyttigt. Typ sortera papper. Det är typiskt sortera-papper-väder.

06 March 2009

Ni är dåliga på att kommentera och ge tips, tycker jag. Men å andra sidan kanske ni inte har några tips. Så då får jag väl klura på att knäcka nöten själv...

04 March 2009

Att lyckas i livet

En vis men ack så irriterande überpositiv människa sa åt mig att börja skriva ner mål i livet. Han infiltrerade idén när jag hade ett svagt ögonblick och darrade på läppen och blinkade bort tårarna ur ögonvrån. Jag tycker det verkar väldigt jobbigt med det där med att pränta ner mål svart på vitt (möjligheten att dra sig ur känns på något sätt mer begränsad och jag gillar egentligen att ha ett kryphål), men eftersom han nu var så irriterat övertygande är jag väl tvungen att ge det hela en chans. Jag knatade iväg till Åhlens och köpte mig en "målbok". Det roligaste med hela målformuleringen är att komma på hur måluppfyllelsen ska firas. Det gäller att slå till på stort; (materialist som jag tyvärr är...) lyx ska det vara! När jag får ett fast jobb ska jag fira med en fin middag. När jag sprungit Göteborgsvarvet ska jag skåla i dyr champange. När jag lärt mig fotografera bättre ska jag köpa mig att köpa en fräck fotograferingsrpyl.

Och det finns ju olika sätt att nå sina mål på. För att uppfylla målet med min fotografering tänker jag följa min söta vän Lindas fotspår och skapa mig en fotosida. Förmodligen kommer jag också att flytta över bloggen till en ny sida i samma veva eftersom jag snarare vill ha en hemsida som i slutändan ska resultera i något större (såsom en bok som jag så länge har funderat på). Och jag tänkte mig att hela den här målgrejen även den ska ligga ute på nätet så att jag VERKLIGEN inte kan dra mig ur. Vad gör man inte för den personliga utveckligen? Jag kommer vara som en splirrans ny människa efter detta! Så om det är någon som har något bra förslag på var eller hur jag ska starta upp en fotosida är jag mycket tacksam för förslag!

Idag skiner solen som en gloria över Smålands Jerusalem och våren verkar ha hajat hur den ska spela sina kort. Allt blir så mycket lättare då. Hoppas solen skiner även i Göteborg när jag åker hem i eftermiddag!

02 March 2009

Ey våren?

Nu är jag faktiskt ganska trött på allt snöslaskande. På all kyla. På torra läppar. På torr krokodilhud. På kalla fötter. På iskalla fingrar. På blöta skor. På röd näsa.

Faktiskt.